Saltstraumen

Saltstraumen, verdens sterkeste tidevannsstrøm (33 km sør for Bodø sentrum), oppstår hver 6. time ved at vannmasser (saltvann) på nær 400 mill m3 passerer i en hastighet på opp til 20 knop gjennom det 3 km lange og 150 m brede sundet mellom Saltfjorden og Skjerstadfjorden.

Samtidig dannes strømvirvler (kjeler) som kan bli opp til 10 m i diameter med en dybde på 4-5 m. Tidevannet er månens krefter som virker her nede på jorden, derfor er det tidevannet og månefasen som bestemmer når strømmen er på sitt sterkeste. Mars er måneden med størst tidevannsforskjell og strømmen er da på sitt sterkeste, aller sterkest er den når det er fullmåne.

Tidspunktet for når strømmen er på sitt sterkeste varierer, se tidevanntabellen for hvilke klokkeslett som gjelder den dagen du skal besøke Saltstraumen.

Saltstraumentabellen

Saltstraumen er en tidevannstrøm som går ut og inn hver 6. time. Tidspunkterne for når den går som sterkest hver dag finner du her: Saltstraumentabellen 2022

«En mil eller så ifra Bodøens gård,
der løper en strøm så forferdelig hård
at neppe man finner dens like»

Slik omtaler dikterprest Petter Dass Norges desidert mest kjente tidevannsstrøm i verket «Nordlands Trompet» fra slutten av 1600-tallet.

NRK har satt sammen en side om Saltstraumen med masse spennende informasjon. Her finner du siden:
https://www.nrk.no/nordland/xl/slik-ble-saltstraumen-en-av-verdens-sterkeste-tidevannsstrommer-1.12929219